България очаква силен туристически сезон


България очаква силен туристически сезон
Снимка: Топ новини
18 Май 2017, Четвъртък


От 7 до 10 процента е прогнозният ръст на летовниците, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Над 3 милиона пътници се очаква да минат само през Летище Бургас, добави вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Севдалина Пенева

Имаме пълна готовност за предстоящия летен сезон, който се очаква да бъде по-силен в сравнение с предходния. В големите туристически курорти ще има и тази година засилено полицейско присъствие, като само по Южното Черноморие ще има между 756-776 командирова полицаи, отделно велопатрули и за първи път – туристическа полиция. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

Преди това тя се срещна с представители на туристическия бранш в Слънчев бряг и с представители на контролните институции в Областна управа в Бургас. На двете срещи присъства и вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

„Всеки трябва да спазва задълженията си, за да има ред и да бъдат гарантирани сигурността и комфортът на туристите. Нашата цел е в рамките на този мандат да започне да се променя обликът се само на курорта „Слънчев бряг“, каза още Ангелкова.

Министърът подчерта, че статутът на националните курорти е специфичен и, че необходимо да има еднакви правила, свързани с инфраструктурата, благоустройството, рекламата, разходването на средствата.

Премахването на преместваемите и незаконните обекти по Черноморието ще продължи през октомври, след края на сезона. Това не означава обаче, че те ще работят необезпокоявано през летните месеци – напротив, ще бъдат затваряни, за да не могат да развиват търговска дейност, категорична бе Николина Ангелкова.

За целта ще има мобилни екипи на контролните органи, като Министерството на туризма се ангажира да бъдат извършвани постоянни проверки по плажовете и курортите.

През този сезон се очаква рекорд от над 3 милиона пътници на Летище Бургас, каза от своя стара Валери Симеонов. Той добави, че само през първите две седмици на своето управление, правителството е успяло да отговори на най-сериозните тревоги и проблеми в бранша – липсата на достатъчно работна ръка и нейното обезпечаване.

Валери Симеонов припомни, че преди по-малко от две денонощия е постигнато споразумение с Министерството на външните работи за облекчаване на визовия режим на временно заети в бранша от трети страни.

Собствениците на туристически обекти ще могат да ги назначават без трудово разрешение в рамките на 90 дни. От облекчението ще могат да се възползват най-вече българите от Молдова, Украйна, Беларус, Русия и други.

"Спрямо тях ще се прилага правото и възможността, която дава законът в рамките на 90 дни да присъстват и да упражняват трудова дейност без трудово разрешение", посочи вицепремиерът.

Симеонов поясни, че до момента те имат правото да го правят, но е много сложна процедурата по разрешение. "Това са наши сънародници, които говорят български, руски и някой западен език", каза той.

От следващия понеделник ще се открият районни бюра за такива кандидати във Варна и Бургас, а не само в София, както бе до момента.

Това е важно облекчение за туристическия бизнес, потвърди Николина Ангелкова и припомни, че през миналия летен сезон само по Южното Черноморие е имало нужда от 27 000 души обслужващ персонал и в същото време огромен недостиг на квалифицирани кадри.

Като цяло и Валери Симеонов, и Николина Ангелкова очакват ръст на броя на чуждите туристи, които ще изберат България за лятната си почивка. Според ранните записвания между 10 и 29 процента повече ще бъдат туристите от Германия, с 15-20 процента – от Русия, по-високи показатели има и при записванията на почиващи от Чехия и Полша.

Най-висок ръст спрямо миналата година обаче се забелязва при туристите от Франция – над 73 процента.


В категории: Политика , Туристически обекти

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Славов
29.05.2017 07:30:12
0
0
Ама той,Вълето е с ПУЦ-Б-с!
1
MUNSHO
19.05.2017 16:19:56
0
0
VIZOV REZIM SA NASHITE SANARODNITZI /ETNI4ESKI BALGARI/NE TRJABVA DA IMA !TRJABVA DA POLU4AT
PRAVOTO DA ZIVEJAT I RABOTJAT,AKO ZELAJAT I BALGARSKO GRAZDANSVO/PASPORT/ZA POSTOJANNO!
,,SAEDINENIETO PRAVI SILATA,,!ETNI4ESKITE BALGARI NE MOGAT DA BADAT DELENI NA MESTNI I VANSHNI!
NIE VSI4KI SME EDIN NAROD,VSI4KI SME BALGARI! I BALGARIJA E STRANATA MAIKA ZA VSEKI EDIN OT NAS!
A ZA TURIZMA/OSVEN PREDLAGANITE USLUGI/NAI-VAZNIJAT PROBLEM ZA RESHENIE E SIGURNOSTA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки