Антрополози ще принтират 3D модели на човешки кости


Антрополози ще принтират 3D модели на човешки  кости
18 Май 2017, Четвъртък


Специалисти от Националния антропологичен музей в София ще правят измервания на телесния състав на посетителите чрез биоимпедансен анализ

Автор: Яна Славянска

Националният антропологичен музей в София ще демонстрира в Европейската нощ на музеите какво е приложението на съвременни технологии в антропологията.

На 20 май от 15 ч. до полунощ посетителите ще могат да видят с очите си как се създават и принтират 3D модели на човешки  кости.

След предварително записване всеки желаещ ще може да си направи измервания, които ще дадат оценка на телесния му състав чрез биоимпедансен анализ.  Ще има и презентация на този метод, който позволява буквално за секунди да придобием яснота за измененията, настъпили в организма ни.

Националният антропологичен музей е създаден на 21 март 2007 г. като част от системата от музеи към Българската академия на науките и е под патронажа на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

В експозицията му има много възстановени образи на хора, живели по нашите земи в различни исторически епохи. Възстановките са дело на проф. Йордан Йорданов, който е единственият антрополог в България, използващ методологията на М. М. Герасимов за възстановяване на меките тъкани по черепа на човек. 

Към музея има и национална костница, където се събират и съхраняват антропологически материали, открити при археологически разкопки от територията на цялата страна. Тази база данни се ползва от учени и изследователи, за да се изучават хората, живели по българските земи от древността до наши дни.

Други интересни експонати в музея са възстановените образи на българските царе Калоян, Самуил и на чъргубиля Мостич. Във витрините на музея могат да се видят още как са изглеждали Захари Стоянов, Георги Раковски, както на други видни български революционни дейци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки