Ешерихия коли се завъди в легендарна чешма в свиленградско село


Ешерихия коли се завъди в легендарна чешма в свиленградско село
18 Май 2017, Четвъртък


Пред нея всеки ден се тълпят опашки от хора, дошли да си налеят изворна вода, а местните късат табелите, предупреждаващи, че тя е негодна за пиене

Автор: Дина Харизанова

На 13 километра от Свиленград в посока село Капитан Андреево се намира селцето Чернодъб, в което живеят едва около 150 души. Но ако се озовете в центъра му, ще видите, че въпреки малобройното си население, населено място е доста оживено.

​Причината е, че към него всеки ден от години наред се стичат хора от цялата Хасксовска област. Те идват тук и чакат с часове на опашка да си напълнят вода от селската чешма, за която се знае, че по нищо не отстъпва на водата от познатите ни минерални извори. Или поне доскоро беше така. 

Неотдавна от хасковската Регионална здравна инспекция (РЗИ) съобщиха, че във водата от тази чешма са се завъдили микроорганизми. 

Проба, направена на 21 март, показала наличието на 10 на 100 колиформи и ешерихия коли. Данните от втора проба, взета на 11 април, се оказали още по-зле – 45 на 100 колиформи и ешерихия коли. Нека да имаме предвид, че нормата е... нула на сто.

Това прави водата от прословутата чешма негодна за употреба. Преди десетина дни властите започнали да поставят край нея печатни съобщения, предупреждаващи за опасността, които обаче мистеризоно били премахвани. Според жители на селото обявите се късали, за да не намалее напливът на посетителите - уточнява в. "Старият мост".

От здравната инспекция са вдигнали ръце и подчертават, че всеки може да пие от водата, но на своя глава и на своя отговорност. Специалисти предупреждават, че най-малкото тези бактерии можело да доведат до стомашно-чревни инфекции.

Все още не е ясно на какво се дължат отклоненията. Нужно е да се направят още изследвания, за да се разбере окъде идва замърсяването. От РЗИ обясняват, че следвало да се вземат проби както от извора, така и от крайната точка, но не става ясно кога ще бъде направено това.


 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки