Българската църква в Хамбург отпразнува 10-годишнина от създаването си


Българската църква в Хамбург отпразнува 10-годишнина от създаването си
Снимки: Българска патриаршия
18 Май 2017, Четвъртък


Деца от Хамбургската енория интерпретираха в рисунки темата за Божието царство, най-красивите творби ще влязат в църковен календар за следващата година

Автор: Десант

С тържествена света Литургия, възглавена от Негово зисокопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. синод на БПЦ-БП, Българската православна община в Хамбург отбеляза през изминалата събота 10 години от основаването си, съобщиха от патриаршията.



След Евхаристията митрополит Антоний поздрави енорията в Хамбург и изрази радостта си, че е успяла да устои на трудностите през годините, свързани най-вече с намиране на помещения за богослужения, и от основаването си досега не спира да прави възможно отслужването на божествената света Литургия всяка неделя. Владиката наблегна на това, че Църквата е не просто „сграда от камъни, а здание от човешки души” и окуражи енориашите в Хамбург да продължават усилията си за сдобиването със собствен православен храм.

Митрополит Антоний и епископ Герасим оглавиха журито на тазгодишния конкурс за детска рисунка и имаха нелеката задача да изберат заедно с останалите членове на журито 13 от над 100 прекрасни творби, сътворени от деца от Хамбургската енория, но в мнозинството си - от редица български градове. Пред пъстрите стени с детските творби в преддверието на храма бяха обявени имената на децата, чиито рисунки ще влязат в календара за 2018 г.



Освен чудесните детски интерпретации на конкурсната тема за Божието царство, гостите на празника имаха възможността да видят и фотоизложбата на Милена Апостолова „Вяра“ със снимки, пресъздаващи мигове от църковния живот на общината в Хамбург.

Два дни по-рано, на самия храмов празник, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, придружен от църковния хор, отслужи празнична вечерня в рамките на Европейската седмица в гр. Хамбург, а броени седмици преди честването на юбилея общината посрещна първата си олтарна икона, изографисана с мозаечна техника от българската иконописка Теодора Йорданова, която в момента изработва още три икони в същия стил за преносимия иконостас в Хамбург.



В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки