Виртуална разходка из един нетрадиционен музей


Виртуална разходка из един нетрадиционен музей
18 Май 2017, Четвъртък


В Деня на музеите нека надзърнем в родната къща на вълнуващия автор на „Крадеца на праскови" и „Антихрист" – Емилиян Станев

Автор: Атанас Коев

В годината, когато честваме 110 години от рождението на големия български писател Емилиян Станев, къщата музей, носеща неговото име, също празнува юбилей – 30 години от откриването си. На 5 май 1987 г. експозицията отваря врати за посетители, за да станат те свидетели на един твърде необичаен за времето си музей.

Домът, който е част от Националния литературен музей, се намира близо до емблематичната за Велико Търново Самоводска чаршия, в началото на улица „Никола Златарски“, чието старо име е „Черковна“.

Къщата е изградена по проект на известния еленски архитект Христо Коев, а художествения проект за експозицията е на големия български режисьор Въло Радев.

Още с влизането си в музея на Емилиян Станев ставаме съпричастни с мястото, където се е родил писателят. Нежна мелодия, написана от композитора на електронна музика Сергей Джоканов, ни посреща в първата зала, в която е запазена стаята, където започва земния си път търновският творец.



Пред нас се разкрива родословното дърво на Емилиян Станев, като на него се открояват няколко известни имена на негови роднини – на актьора Георги Георгиев-Гец и на художника проф. Иван Петров.

В стаята, където за първи път е проплакал класикът, е поставен символ на огъня с няколко кристала върху него, а в един от тях е вградено любимото цвете на видния белетрист – петунията. Огънят символизира началните мигове от неговото рождение, а от оригинала на кръщелното свидетелство разбираме, че малкият Никола (истинското име на писателя) е кръстен в известната търновска църква „Свети Никола“.

Снимка на момчето на тригодишна възраст и фразата „За мене детството беше непрекъсната красота“ ни връщат в детските години на твореца, прекарани в старопрестолния град.

Фотоколаж с емблематични за Търново места ни представя родителите на Емилиян Станев, неговата сестра Ана, първата му съпруга – врачанката Екатерина Могиланска, вуйчото Иван Симеонов – известна за времето си политическа личност от Демократическата партия и кмет на Враца и др.



Същевременно от стената ни гледа и една от най-характерните фотографии на писателя, седнал аристократично с цигара в ръка. В тази поза е изваян и паметникът му, дело известния наш скулптор акад. Величко Минеков, намиращ се в единия край на Самоводската чарщия.

В следващата зала посетителите имат възможност да видят диапозитивния филм „Поетичният град“, показващ атмосферата в старопрестолно Търново в началото на ХХ век, както и прототипите на някои от героите на търновския творец. Текстът във филма се чете от големия български актьор Коста Цонев.

На втория етаж от музейната експозиция ставаме свидетели на редица фотографии, свързани с живота и творчеството на Емилиян Станев. На тях виждаме известни дейци на българската литература, наука и култура Йордан Радичков, Любомир Левчев, Димитър Талев, Николай Гяуров, акад. Ангел Балевски, Ангел Каралийчев, Камен Зидаров, Радко Радков и др. На няколко от снимките писателят е с втората си съпруга Надежда Станева, играла дълги години важна роля в живота и творчеството му.

В специална витрина са поставени част от вещите на търновския белетрист – пишещата машина, на която е писал творбите си, закупена от известния български писател Светослав Минков; бележник с чернови на романа „Легенда за Сибин, преславския княз“; очилата; часовника, спрял на часа, в който е починал Емилиян Станев; маркери, лули, запалки, както и икона, представяща големия християнски празник „Благовещение“.

От стената ни гледат посмъртната маска на писателя, излята от бронз от известната наша художничка Мария Столарова, съпруга на Камен Калчев, както и негови фотографии в различни възрасти. Същевременно са представени мисли на търновския творец свързани с природата, с изкуството, с нашата история, с неговото творчество. С диапозитиви са показани кориците на книгите на Емилиян Станев и преводите им на редица чужди езици.

В следващата зала на музея е оформен кът, свързан с ловните страсти на писателя, а на фона на две природни картини са изложени неговите ловни пушки и един трофей от бивни на глиган, отстрелян от пишещия авджия. На три картини са изобразени ловните кучета на Емилиян Станев, както и откъс от повестта му „Смъртта на една птица“, разкриващ раздвоението на твореца да обича животните и да ги убива в същото време безмилостно.

Специално място е отделено на творчеството на видния наш писател, като са изложени някои от по-известните му произведения„Примамливи блясъци“ (първата негова книга излязла през 1938 г.), „Вълчи нощи“, „Крадецът на праскови“, „Легенда за Сибин, преславския княз“, „Иван Кондарев“, „Антихрист“ и др.

В отделна витрина са поставени позлатени отливки от ръцете на Емилиян Станев, символизиращи нашата почит към големия негов талант. На стената откъс от историко-философския роман „Антихирист“ разкрива философските и общочовешки проблеми, вълнували този велик майстор на словото.

Друг фотоколаж припомня сцени от игрални филми, създадени по произведенията на търновския творец с участието на известни наши актьори, сред които Стефан Данаилов, Антон Горчев, Невена Коканова, Камелия Тодорова и др. Същевременно всеки посетител по свой избор може да види откъси от игралните филми, детски филми по негови творби и документални филми за писателя. 

Нетрадиционният музей привлича посетители от всички възрасти – от най-малките до най-възрастните, и всеки един от тях по свой начин се докосва до живота и творчеството на сладкодумния майстор на словото, създал такива шедьоври като „Крадеца на праскови“, „Иван Кондарев“ и „Аннтихрист“, намерили завинаги място в литературната ни съкровищница.


В категории: Репортажи , Българските родове , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки