Супервулканът Кампи Флегреи започна да се събужда


Супервулканът Кампи Флегреи започна да се събужда
Снимки: Интернет
17 Май 2017, Сряда


Изригването му би застрашило над 360 хиляди души в околностите му, както и населението на почти милионния Неапол

Автор: Десант

Експерти от UCL (University College London) и Обсерваторията "Везувий" в Неапол предупредиха тези дни, че супервулканът Кампи Флегреи в Южна Италия, който „клокочи“ вече 67 години, може да изригне много по-рано, отколкото се очакваше. 

Вулканът се смята за един от най-големите на планетата и в момента налягането на магмата под него, по думите на учените, е достигнало критична точка.
 
Напълно е възможно той да се пробуди във всеки един момент, което застрашава не само жителите на близкия Неапол, но и на други части на Италия.

Кратерът на вулкана се е сформирал преди 39 хиляди години, по време на най-силното си изригване. Възможно е именно това събитие да е станало причина за преселването на неандерталците към източните части на Средиземно море

Още от края на миналата година от катера започнаха от време навреме да излизат газове, и доста сериозни облаци от прах и пепел, което свидетелства, че под повърхността все още има огнище на активност. 



В последния двегодишен период вулканът изглежда по-активен, отколкото през 50-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Засечени са и активни земни трусове и засилено разрушаване на почвата.

Според новия модел на изследване на вулканичната фрактура, който е разработен в UCL, кратките изригвания на вулкана от 50-те години насам имат по-скоро кумулативен ефект. При тях се натрупва енергия в кората му, поради което той е още по-податлив на изригването.

Вулканичната дейност е причинена и от активното движение на магмата, която кипи на три километра под вулкана. Възможността за изригване става все по-голяма, след като почвата е започнала да потъва и да се разрушава. А това може да се окаже причина разтопената лава да изскочи на повърхността.

Размирният Кампи Флегреи вече е нанесъл щети върху близкото пристанище Покуоли, премествайки го на повече от три километра от морето. Поради силните вулканични трусове през 1970 и 1983 г. десетки хиляди хора бяха евакуирани от там.

Кампи Флегреи обхваща площ от около сто квадратни километра и достига чак до западните покрайнини на Неапол. Ако днес изригне, той би застрашил повече от 360 хиляди души в околностите си, както и населението на Неапол, наброяващо почти милион души.




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки