„Дай на кирилица“ влиза в парламента


„Дай на кирилица“ влиза в парламента
17 Май 2017, Сряда


Изложбата представя двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. „маймуница“

Автор: Десант

Утре, 18 май 2017 г., четвъртък, веднага след края на редовното пленарно заседание в кулоарите на Народното събрание ще бъде представена изложбата „Дай на кирилица“.

В северния коридор на парламента ще бъдат изложени 24 пана, които представляват двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. „маймуница“. Идеята е да се демонстрира, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Изложбата е свързана с Деня на просветата и културата - 24 май, и подготвяния от патриотите Закон за българския език, който съвсем скоро ще бъде внесен в парламента.

Събитието ще бъде съпътствано и с Петиция на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, която е адресирана до Европейския парламент.

Искането е кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство, както и за въвеждане на задължението към производителите на дигитални и електронни устройства, предназначени за общоевропейския пазар, да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки