Във Варна и още 10 града днес ще мерят безплатно кръвното налягане


Във Варна и още 10 града днес ще мерят безплатно кръвното налягане
17 Май 2017, Сряда


Специална апаратура ще проверява и за наличието на опасното предсъдно мъждене

Автор: Десант

В днешния Международен ден на хипертонията на входа на Морската градина във Варна от 10 до 16 ч. ще се провеждат безплатни консултации за проблеми, свързани с високото и предсърдното мъждене.

Тазгодишната кампания в този ден специално цели да насочи вниманието към предсърдното мъждене и причинната му връзка с артериалната хипартония и мозъчния инсулт

На всички желаещи варненци и гости на града безплатно ще бъде измерено кръвното налягане с електронни апарати с вградена Afib технология за автоматично откриване на предсърдно мъждене, ако то е налично в момента на измерването. Апаратурата позволява този вид сърдечна аритмия да се открие с диагностична точност, сравнима с ЕКГ изследване.

Това заболяване се установява при 4 от 10 души над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата му нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77,2% при мъжете.

Националната кампания „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене” ще бъде проведена днес в общо 11 български града. Пунктовете , където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще бъдат разположени на популярни публични места.





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки