Красимир Вълчев: Предвиждаме увеличение на учителските заплати


Красимир Вълчев: Предвиждаме увеличение на учителските заплати
Снимка: Новини.бг
16 Май 2017, Вторник


Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието, каза министърът на просветата

Автор: Десант

Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Основният приоритет са решителните мерки за ликвидиране на неграмотността чрез образоване на всяко едно дете и ученик. България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи, деца, чиито родителите са нисък образователен статус, обясни Вълчев.

По думите му рецептата е доста по-сложна – трябва да се използват всички мерки и дейности за постигането на тази цел, но в опростения и вариант рецептата звучи така, че министрите и институциите трябва да работят заедно по обхващането и задържането на всяко дете в детска градина и училище.

„Това е заръката и на министър-председателя. До края на юни ще предложим механизъм за междуинституционална интеграция“, добави министърът.

Според него ключово е да обхванат всички деца, включително тези от уязвими групи, в задължителна предучилищна възраст на 5 години.

„Предучилищната възраст е ключова за тяхното социално и емоционално, и най-вече езиково развитие“, категоричен е Вълчев.

„Учителите са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряването на образователните резултати. Трябват ни добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия.

Това не може да стане без увеличение на възнаграждението. То е заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство. Дадохме заявка, че това ще бъде изпълнено.

Трябва да поддържаме учителските заплати над средната за страната, за да имаме увереността, че достатъчно млади хора ще се включат в учителската професия“
, каза още Красимир Вълчев.
Източник: Труд


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки