Черешово топче ще гръмне в двора на НИМ


Черешово топче ще гръмне в двора на НИМ
16 Май 2017, Вторник


Доброволци от Националния съюз „Единение” и Клуб „Чакър Воевода” от Самоков ще пресъздадат клетвата на Общото събрание в местността Оборище. Това е само една от инициативите на Националния исторически музей на 20 май

Автор: Силвия Горанова

Националният исторически музей (НИМ) ще се включи в 13-ото издание на Европейската „Нощ на музеите“ с богата програма на 20 май. От 9,30 до 24,00 часа посетителите ще могат  да разгледат постоянната експозиция на НИМ, както и нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Сред тях са литографията на Георги Данчов-Зографина - най-точният портрет на Апостола и картината „Левски по пътя на безсмъртието” на Лазар Йорданов.

Интерес представлява и новата експозиция, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, включваща едни от най-ценните славянски ръкописи и икони с изображения на светите братя, които се съхраняват в НИМ.

Изложбата „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на ХХ век” пък показва историята на бельото в Европа и навлизането му в България. 

Посетителите могат също така да разгледат изложбата „Вотиви”. Експозицията представя 552 вотива (оброчни фигурки), от които 116 са от колекцията на Националния исторически музей; останалите са от Националния етнографски музей и от още 11 музея от страната.

От 14,00 до 15,00 часа в двора на НИМ ще се проведе възстановка на събитията от Априлското въстание (1876 г.). Доброволци от Националния съюз „Единение” и Клуб „Чакър Воевода” от Самоков ще пресъздадат клетвата на Общото събрание в местността Оборище, нападението на конака в Копривщица, написването на кървавото писмо и как Райна Княгиня (актрисата Анастасия Левордашка) развява знамето на въстанието.

По време на възстановката ще гръмне черешово топче, участниците ще носят оригинални оръжия и копия на костюми от ХIХ век. С автентични носии на повече от век танцовият състав към читалище „Пробуда-1927” от с. Миланово, Софийско, ще участва в концертната програма, заедно с певческа група от град Бухово.

От 17,00 до 20,00 часа децата ще могат да се забавляват в ателиетата на Детския музейно-образователен център – да работят на грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да се опитат да пишат с пера. (Цена на занимание в ателие – 7 лв.)

От 19,00 часа е организиран концерт на Камерен хор “Средец”, посветен на Международния ден на музеите и на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - художествен ръководител проф. Александър Куюмджиев.



Хорът ще изпълни разнообразна програма, която включва изпълнение на химна на българската просвета  - "Върви, народе възродени" (по стихове на Ст. Михайловски, музика – П. Пипков), и още една песен, посветена на Светите братя Кирил и Методий по музика и текст на Добри Войников, както и „Хубава си, моя горо” (текст Л. Каравелов), стара източноправославна музика (Прокимен “Гласом моим”, „Алилуя”, „Стихира за велики вторник”), песнопения из „Литургия на Св. Йоан Златоуст“ от Добри Христов, и песни от Драгия Тумангелов, Георги Спасов и Петър Льондев. 

Камерен хор „Средец”, с художествен ръководител проф. Александър Куюмджиев и хормайстор Елиана Захариева, е основан през 1973 г. като общински хор към район „Оборище” на Столичната община. Приемник е на съществувалия от 1938 до 1947 г. Камерен хор на общинските служители „Средец” – един от най-високо оценяваните от Любомир Пипков и Иван Камбуров смесени камерни хорове у нас. Хорът е концертирал  многократно в повечето европейски страни и Китай.

Националният исторически музей ще гостува с изложбата „Крехка толерантност” на „Дома на Европа“ в София, в сградата на ул. ”Г. С. Раковски” №124. От там ще бъдат осигурени два микробуса за Нощта на музеите до НИМ.

През Нощта на музеите ще могат да бъдат закупувани с 50% намаление всички издания на НИМ – от щанда на музея, се казва в съобщение до медиите от директора на музея проф. Божидар Димитров. 


В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки