Историята на наборната служба, разказана в снимки


Историята на наборната служба, разказана в снимки
16 Май 2017, Вторник


Оригиналната изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“ е организирана от Националния военноисторически музей

Автор: Силвия Горанова

На 19 май (петък), от 16.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“.

Тя е организирана по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.

Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали.

В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.

С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана още на следващия ден – 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18,00 до 24,00 часа. 

Ето и програмата за Нощта на музеите в НВИМ:

18,00 – 24,00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба  „Дълг по задължение: история и гледни точки“
18,00 – 20,00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски
18,00 – 24,00 ч. – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС
21,30 – 23,30 ч. – Лятно кино


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки