Ще позволи ли новиятг закон презастрояване на Черноморието


Ще позволи ли новиятг закон презастрояване на Черноморието
16 Май 2017, Вторник


Според екоминистъра Нено Димов „една от спирачките за липса на развитие" по въпроса са териториалните устройствени планове


Първият законопроект, с който се занима 44-то Народно събрание удължава с още три години срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. 

Срещу това скочиха природозащитници, които заявиха, че ще протестират тази вечер пред Народното събрание, тъй като виждат в нормативния акт заплаха от ново застрояване по Черноморието.

Според Мария Кавлакова, която е един от организаторите на протеста, твърденията на
вносителите, че защитават малките собственици, не са верни, а зад законопроекта стоят крупни
интереси:

Става дума за такива големи имоти, които са били повечето спорни и са имали забрана
за строителство. Такива са случаите на Карадере и на Корал.

„Не виждам защото хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни” - това коментира по този повод пред Нова телевизия министърът на екологията Нено Димов. 

Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след седмица.

Димов коментира още, че даването на право на строеж по Черноморието не означава задължително, че проектът ще бъде реализиран.

По думите му с този законопроект се дава възможност на хората, които не са развили плана си за строеж, да имат още време да го реализират. Кой ще застрои крайбрежната ивица Димов каза, че не знае. Не изключи възможността изобщо да не се стига до строителство.

Министърът, който е от квотата на „Обединените патриоти", допълни, че „една от спирачките за липса на развитие" по въпроса със строителството по Черноморието са териториалните устройствени планове, които дефинират правилата за грижата и опазването на терените край морския бряг.

„С устройствените планове ще се регламентира какво може и какво не. Когато тях ги няма, може да има корупция", изтъкна Нено Димов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки