Да си спомним последния български екзарх


Да си спомним последния български екзарх
15 Май 2017, Понеделник


Големият български духовник Стефан активно участва и в спасяването на българските евреи, за което е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт "Яд Вашем"

Автор: Десант

На 14 май се навършиха 60 години от кончината на последния български екзарх - Стефан.

Той е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка, Смолянско, в семейството на поп Георги Шоков. През 1893 г. завършва Богословското училище в Самоков, след което и Духовната академия в Киев, с научна степен кандидат на богословението (1904).

Учителствал в Пловдивската мъжка гимназия, а по-късно в Българска духовна семинария в Цариград. През 1910 г. приема монашески чин.

Екзархът взима участие в Карнегиевата комисия и в комисията по сключване на мира с Турция през 1913 г.

От 1915 до 1919 г. специализира богословие в Женева и Фрибург и защитава докторат по философия и литература във Фрибургския университет, като същевременно изпълнява и някои дипломатически мисии на българските правителства.

През 1921 г. е ръкоположен за епископ Маркианополски, а на следващата година е избран за Софийски митрополит.

Една от големите му заслуги като висш духовник е спечеленото съгласие от Цариградската патриаршия за вдигане на схизмата, наложена от нея на Българската екзархия още през 1872 г. Активно участва и в спасяването на българските евреи от преследванията на нацизма през 1943 г., за което по-късно е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт "Яд Вашем".

Ръководи Софийската митрополия до 1945 г. На 21 януари 1945 г. е избран за Български екзарх с 84 от общо 90 гласа. Като такъв през тези преломни години той твърдо защитава авторитета на Църквата.

През септември 1948 г. с правителствено решение е свален от длъжност поради отрицателното му отношение към отечествено-фронтовската власт и тъй като се противопостявя на намесата на партийните и държавните органи в работата на Светия синод.

Екзарх Стефан е интерниран в с. Баня, Пловдивско, където под принудителен домашен арест живява до кончината си на 14 май 1957 г. Погребан е в съборната църква "Успение Богородично" в Бачковския манастир, където по-късно полагат и Българския патриарх Кирил.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове, издадени в 26 книги и над 1000 сборни издания на чужди езици, между които "На път за Дамаск" (1932), "Българската Църква" (1932), "Същината на пастирското служение" (1935), "Религия и наука" (1937) и други.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки