Отбелязваме 100 години от Босилеградския погром


Отбелязваме 100 години от Босилеградския погром
Снимка: КИЦ-Босилеград
15 Май 2017, Понеделник


Сръбска разбойническа чета под командването на Коста Милованович Печанац опожарява на 15 и 16 май много населени места в Западните покрайнини

Автор: Десант

Отбелязването на 100 годишнината от погрома в Босилеградско започна на 14 май с панихида в катедралния храм „Св. Неделя“ в София в памет на жертвите от трагичните събития, съобщават от КИЦ-Босилеград.

На 15-16 май 1917 г. на територията на тогавашно Царство България нахлува сръбска разбойническа чета под командването на Коста Милованович Печанац, опожарява Босилеград и околните села Горна и Долна Любата, Долна и Горна Лисина, Долна и Горна Ръжана и Топли дол и избива 32 мирни граждани, като изгаря живи две деца и нанася вреди за 2,5 милиона лева.

След панихидата представители на българските организации в Западните покрайнини КИЦ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“, Демократичния съюз на българите и Граждански комитет „Западни покрайнини“ поднесоха цветя на гроба на екзарх Йосиф и венец пред паметника на Незнайният воин в памет на жертвите загинали за свободата и независимостта на България.

По повод на тия злокобни събития на 15 май 2017 г. в КИЦ „Босилеград“ ще бъде открита фотодокументална изложба и ще бъде открита паметна плоча на жертвите на погрома, станал преди сто години. След това ще се проведе кръгла маса с дискусия и обобщен прочит на важните исторически събития противопоставяли в повечето случаи българския и сръбския народи.

Ще бъдат поднесени цветя на гробовете на жертвите от погрома в с. Долна Любата.

На 16 май 2017 г.  в Кюстендил ще се проведе панихида в църквата „Св. Богородица”и поклонение пред паметника на падналите кюстендилци през войните за национално обединение. Честванията ще завършат в тамошното килийно училище с възпоменателна вечер в памет на жертвите от Босилеградско.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки