Пресъхналата и олющена гордост на Перник


Пресъхналата и олющена гордост на Перник
13 Май 2017, Събота


След бутафорната крепост Кракра миньорският град се сдоби и с водна каскада менте 

Автор: Дина Харизанова

Перник стана известен в цяла България с нелепата си ПВЦ възстановка на средновековната крепост Кракра. Но с този пример не се изчерпва майсторлъка на строителите на съвременния миньорски град и бутафорните им напъти да сътворят чудо невиждано.

Преди две години с възторг бе открит обновеният за почти 4 милиона лева по проект „Зелена и достъпна градска среда” централен градски площад. 

По думите на покойната вече бивша кметица Росица Янакиева, "това е най-добрата разработка, модерна, издържана и архитектурно, и ландшафтно".



Новата визия обаче повехна твърде бързо. Днес гордостта на проекта - водната каскада, чиито фонтани трябваше да бъдат облени в светлини, е с олющена замазка и ръждясали елементи. И напълно пресушена. 

Колегите от сайта zaPernik.com са кръстили това осмо чудо на света "река Нил". Потресени от невижданата еко концепция – много бетон и малко (даже хич никаква) вода, те таят надеждата, че като всяко ново нещо, счупило се на първата година, каскадата ще бъде ремонтирана няколко пъти и ще потече отново. Те си представят в мечтите си група японски туристи, които се трупат да я снимат с фотоапарати, за да я покажат на приятелите си в Токио.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки