Къде правят най-дрипавите баници


Къде правят най-дрипавите баници
13 Май 2017, Събота


Това се разбра на празник във Върбица, където дегустираха цели 70 баници 

Автор: Десант

Близо 70 баници - солени, сладки, дърпани, вити, точени, втасали, разтърсени, пълнозърнести показаха майстори кулинари от региона на празника на дрипавата баница във Върбица, организира от местното читалище „Градина-Върбица-1894”.

Освен домакините, в проявата се включиха кулинари и самодейци от с. Писарево, с. Горски горен Тръмбеш, с. Сливовица - Община Златарица, с. Балван - Община Велико Търново, гр. Угърчин, Велико Търново, с. Правда, с. Гостилица - община Дряново, с. Алеково - община Свищов, с. Лозен - община Стражица, с. Медовина - община Попово.

Участниците представиха баници с всевъзможни плънки - със сирене, с лопуш, с локум, със спанак, с тахан халва, с луканка, с майонеза, с ориз, с тиква, с гъби, с кашкава, с ябълки, с маслини, вълча баница, щрудели, лучници, баници по писаровски, по габровски, по лозенски, по пеловски и пр.

Колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова по-вкусна е тя, споделиха организаторите.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оцени най-добрите майстори-кулинари. Раздадени бяха награди в шестнадесет категории.

За най-масово участие наградата отиде при домакините от Върбица. Най-автентичната баница бе на кулинарите от Сливовица. Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Мария Ангелова от Върбица и майсторите от с. Алеково. Най-оригиналната рецепта за баница показаха кулинарите от с. Лозен. Най-тънка кора на баницата си бяха разточили самодейците от Писарево. Най-вкусна бе баницата на майсторите-баничари от читалището в Алеково. Като най-добра баница с месо бе отличена тази на читалището в с. Гостилица.

Най-добра визия имаше баницата на кулинарите от читалището в Писарево. Като най-млади участници бяха отличени самодейците от Гостилица. Най-съвременната баница показаха отново самодейците от Писарево. Домакините от Върбица.се оказаха и най-добрите майстори на баница.  Най-вита баницата бяха направили майсторите-кулинари от Угърчин, а най-традиционна – беше баницата на самодейците от Балван. Най-голяма беше баницата за сватба от Медовина, а най-дрипава се оказа баницата на самодейците от Пенсионерския клуб в Алеково.

Освен тестените изкушения, гостите на празника имаха възможността да си припомнят вкуса и на хубавата българска боза.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки