Само двамата машинисти са виновни са трагедията в Хитрино


Само двамата машинисти са виновни са трагедията в Хитрино
13 Май 2017, Събота


Очаква се обвинителният акт срещу тях да бъде внесе в съда преди лятната ваканция на магистратите

Автор: Десант

Само двамата машинисти, управлявали фаталната влакова композиция, която се взриви на гара Хитрино и причини смъртта на седем души, ще бъдат обвиняеми за катастрофата.

Това обяви шефът на Националната следствена служба Евгени Диков преди изслушването му като единствен кандидат за член на ВСС от квотата на следователите, цитиран от "Медиапул".

По думите му комплексната съдебно­техническа експертиза е установила, че единствената причина за
инцидента е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Разследването не е събрало доказателства за технически проблем по релсите, стрелките или цистерните, нито нарушения в условията на труд и почивка от страна на фирмата ­превозвач.

“Ако първият машинист не забележи сигнала на светофара и другите светлинни сигнали – вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит. Няколко седмици преди това имат указания че на тази гара трябва да спрат да изчакат пътнически влак, но явно заради рутината, която са имали отпреди са решили да преминат.

Разбира се, тази жп линия е строена преди години и се поддържа за нашите качества. Китайски и японски влакове­ стрели не биха могли да минат по нея, Затова е дадено това ограничение -­ в гарата се влиза с 40 км, а не с 80”, обясни Диков.

Той уточни, че обвинителният акт срещу двамата машинисти ще бъде внесе в съда преди лятната ваканция на магистратите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки