На празник в Момчиловци: От честването на 100-годишнината от рождението на отец Канев до "наборното" хоро


На празник в Момчиловци: От честването на 100-годишнината от рождението на отец Канев до "наборното" хоро
Отец Константин Канев и големият български писател и родолюбец Николай Хайтов в дружески разговор в с. Момчиловци
12 Май 2017, Петък


По традиция популярното родопско село празнува на 21 май, когато е денят на светите равноапостоли Константин и Елена, чийто име носи и църквата

Автор: Десант

100-годишнината от рождението на отец Константин Канев е акцентът в тазгодишния празник на село Момчиловци. По традиция популярното родопско село празнува на 21 май, денят на светите равноапостоли Константин и Елена, чиито имена носи и църквата.

„Повече от месец в Момчиловци работи Инициативен комитет за организиране на честването на 100-годишнината от рождението на духовния стожер на Родопите - отец Канев. Тържеството ще се състои в събота – 20 май, в 15.30 часа в читалище „Светлина“.
Животът на отец Канев ще бъде представен от неговата внучка Мария Канева – Симидчиева. Родопски драматичен театър подготвя постановка по негов разказ, ще  чуем и любимите му песни. Жителите на Момчиловци, а и гостите ще могат да разкажат спомените си за отец Канев, а накрая всички заедно ще отидем да се поклоним на гроба му“,
каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Освен това, във фоайето на читалището ще бъде подредена фотоизложба, която ще представя живота на сладкодумния отец и приятел на големия български писател и родолюбец Николай Хайтов в снимки. В този ден и Смолянският исторически музей ще гостува с временна експозиция.

„Очакваме много гости, както на тържественото честване на 100-годишнината от рождението на отец  Канев, така и за целия празник на нашето село“, каза още Суркова.

На 20 май в Момчиловци има и още едно любопитно събитие - традиционното наборно хоро на  50-годишните юбиляри. То ще се извие от 19,00 часа площада, под съпровода на оркестър „Чанове“.

„Ще бъде спазена традицията, според която всички 50-годишни юбиляри даряват по нещо за селото. Какъв ще бъде тази година още не знаем, защото те желаят подаръка да остане изненада“, посочи кметът на Момчиловци.

Официалното откриване на празника е в събота – 20 май, в 11,00 часа, с участието на самодейци от читалище „Светлина“, ученици и деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ДГ „Изворче“.  

Празникът на Момчиловци продължава и на 21 май – неделя, със Света литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“, с концерт на самодейци и деца от селото, както и изпращане на абитуриентите . 
Източник: Смолян днес


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки