Наричали Флоранс Найтингейл „дамата с лампата“, защото работила и нощем


Наричали Флоранс Найтингейл „дамата с лампата“, защото работила и нощем
12 Май 2020, Вторник


На 12 май, когато е родена основателката на модерното сестринство, празнуват  професионалистите по здравни грижи в целия свят

Автор: Десант

12 май е определен за Международен ден на сестринството, защото на тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл (1820 - 1910).

Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите.

Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

През следващите 16 години, след войната тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Найтингейл написва книгите "Бележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците на британската армия" и "Как да се грижим за болните".

През 1860 г. основава първото светско сестринско училище "Найтингейл" и Дом за практикуващи сестри към болницата "Сейнт Томас" в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава Ордена за специални заслуги.

Наричат я "Дамата с лампата", защото работата на медицинската сестра продължава и нощем.




В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки