МС одобри промени в постановлението за координация по въпросите на Европейския съюз


МС одобри промени в постановлението за координация по въпросите на Европейския съюз
12 Май 2017, Петък


Част от промените отразяват новата структура на Министерския съвет, а друга от тях прецизират отговорностите по представителството на България на заседанията на Съвета на ЕС

Автор: Десант

Правителството одобри изменения в постановлението, което регламентира координацията на институциите по въпросите на Европейския съюз.

Част от промените отразяват новата структура на Министерския съвет, а друга от тях прецизират отговорностите по представителството на България на заседанията на Съвета на ЕС.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представлява страната ни на заседанията на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Външни работи“. Тя ще отговаря и за внасянето в МС на позициите за заседанията на Европейския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще участва в заседанията на Съвет „Общи въпроси/Кохезионна политика“.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще представлява страната ни на заседанията на Съвет „Общи въпроси“, когато темите са свързани с ротационното председателство на ЕС.

С измененията в постановлението министър Павлова е определена за председател на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) към МС.

Регламентира се и преобразуването на временната работна група към СЕВ, която отговаря за изготвянето на позиции и участието на българската страна в преговорите за оттегляне на Великобритания от ЕС, в постоянна, тъй като процесът на преговори по Брекзит навлиза в своята същинска фаза.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки