Почитаме константинополския патриарх св. Герман


Почитаме константинополския патриарх св. Герман
12 Май 2017, Петък


Светецът е и известен църковен писател

Автор: Десант

На 12 май почитаме паметта на св. Герман Цариградски или още Константинополски.

Той живял през VIII век и бил патриарх на Константинопол, известен с благочестивия си живот. Когато бива принуждаван да се откаже от иконопочитанието, Герман се отказва от патриаршеския престол, отдава се на безмълвие и така запазва почитанието си към светите икони.

Св. Герман е и известен църковен писател. На Седмия вселенски събор (787 г.) са прочетени три негови послания за почитането на иконите и името му е вписано в диптиха на светците.

От него са останали химни за прослава на светците и за чудесните дела на Божията благодат, проповеди и тълкувания на трудните места в Св. Писание. Съчинението му за ересите съдържа важни исторически сведения за ересите от Апостолските времена и за църковните събори по време на царуването на Лъв Иконоборец. От произведенията за православното богослужение особено важно е разяснението на св. Герман на Божествената литургия.

Светецът умира на 95-годишна възраст през 740 г. и е погребан в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му са пренесени във Франция.


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки