България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Израел


България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Израел
11 Май 2017, Четвъртък


Това каза президентът Румен Радев по време на днешната си среща с носителя на Нобелова награда по химия проф. Дан Шехтман

Автор: Десант

България ще се стреми да задълбочи отношенията си с Държавата Израел в сферата на образованието, иновациите, технологиите и селското стопанство. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с проф. Дан Шехтман – носител на Нобелова награда по химия за 2011 година. 

„Благодаря Ви, че дойдохте, за да вдъхновите младите хора в България да се стремят към нови изследвания в областта на науката. Осигуряването на качествено образование е от ключово значение за реализацията на пазара на труда и за пълноценната интеграция на младите хора в обществото“, подчерта държавният глава и допълни, че страната ни трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката. 

“Повишаването на заетостта сред младежите ще създаде перспективи за тяхната успешна реализация тук, в България“, посочи още Румен Радев.
 
Проф. Дан Шехтман заяви, че качественото образование е пътят, по който поколения от хора изграждат успешна икономика в своята страна.

“Това е продължителен процес и той може да бъде задвижен като се използват пълноценно вече обучените инженери и учени. Те имат силата да постигат промяна, но се нуждаят от мотивация, икономически стимули, както и от среда,  която да подкрепя стартиращите проекти. Тези хора могат да станат пример за останалите", коментира израелският учен.
 
Проф. Шехтман получава Нобелова награда по химия като признание за откриването на нова научна област – изучаването на т.нар. квазипериодични кристали. След първия открит от Дан Шехтман квазикристал, наречен шехтматин, са открити още стотици други и през 1992г. това открие става причина Международният съюз по кристалография да промени своето определение за кристал и да признае възможността за периодично или непериодично подреждане на кристалите.
 
Носителят на Нобеловата награда за химия за 2011 г. проф. Дан Шехтман е в България, за да сподели вижданията си за ролята на иновациите и предприемачеството в технологичната сфера като ключ към мира и просперитета. Той ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. 


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки