Ентусиасти ще спасяват потъналия храм в язовир "Жребчево"


Ентусиасти ще спасяват потъналия храм в язовир "Жребчево"
11 Май 2017, Четвъртък


За запълване на пукнатините ще се ползва специална химическа смес, с каквато се работи във Венеция


Доброволци започнаха кампания за спасяване на потопената църква „Свети Иван Рилски” в язовир "Жребчево". Останките от уникалната сграда се рушат от години, съобщи Би Ти Ви.

Както припомня медията, храмът е изграден преди 125 години с труда и парите на хората от някогашното село Запалня. През 1962 г. местните са изселени, а селото – разрушено. Днес единствено останките на потъналата във водите на водоема черква напомнят за селото. Скоро обаче може да изчезнат и те.

На мястото не се служи повече от 60 години. Въпреки това обаче неизвестни хора са поставили икони на Христос Спасител и на света Богородица, направили са и импровизиран олтар, където хората да могат да запалят свещ и да се помолят.

Идеята да се спасят оцелелите останки от храма е на Пламен Курумлиев и група местни ентусиасти. Първоначално те стартирали дарителска кампания в интернет, но нещата не потръгнали.

Въпреки трудностите обаче с доброволците се свързали български проектанти и архитекти, които предложили да помогнат.

Първата част от плана предвижда укрепването на конструкцията, а за запълване на пукнатините ще се ползва специална химическа смес, с каквато се работи във Венеция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки