Софиянци и гости на столицата вече може да се разхождат край Западната порта на Сердика


Софиянци и гости на столицата вече може да се разхождат край Западната порта на Сердика
Снимка: Гео Калев, Столична община
11 Май 2017, Четвъртък


Завърши първият етап от нейната реставрация и консервация

Автор: Десант

Завърши първият етап от реставрацията и консервацията на Западната порта на Сердика, заедно с благоустрояването на пространството в археологически парк, съобщиха от Столична община.

Проектът за „Консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване на археологически парк „Западна порта  на Сердика" е част от проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички”, който се изпълнява по договор между Столична община и Министерство на културата по  мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на програма BG08 „Културно  наследство и съвременни изкуства". Партньор  на Столична община по проекта е Норвежкия институт за изследване на културното наследство.

Това уточни кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери обекта в присъствието на министъра на културата Боил Банов и заместник-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Досега са разкрити археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от  портата, части от главна антична улица (декуманус), северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от  мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.

През вековете зидовете, високи 15 – 20 метра, са пазили столицата ни от варварските нашествия. Скрити зад тях са намерени езически храм и други ценни артефакти.

По проекта са изпълнени консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки, конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции, което да позволява археологическо проучване в източна посока. Изградени се пространства за беседи, културни изяви, които предстои да се организират.

Западната порта на Сердика, която е част от Историко-археологическия резерват "Сердика-Средец", е със статут на археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение". Обектът притежава изключително висока културна стойност и историческа значимост.

За  първи път е проучван между 1975 и 1980 г. от екип археолози на  Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. разкопките са възобновени от НАИМ на БАН, с финансиране по Столична програма "Култура".

Кметът Фандъкова посочи също, че е поискала от Министерство на културата да бъдат преразгледани отнетите миналата година статути на къщите на бул. „Цариградско шосе“ № 37 и на ул. „Шести септември“ № 49 и да се спре безконтролното и снемане на статути на къщи паметници на културата. Общинската администрация е подновила и предложението си към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да дигитализира за своя сметка целия архив на паметници на културата, които се намират на територията на София.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки