Как сами да си забъркаме екзотичен хумус


Как сами да си забъркаме екзотичен хумус
11 Май 2017, Четвъртък


Освен че е вкусно, близкоизточното ястие е и много полезно за здравето

Автор: Десант

Близкоизточната кухня набира все по-голяма популярност в европейските страни, включително и у нас. Сред почитателите на екзотичните ястия на голяма почит се радва т.нар. хумус. Това е широко разпространена в Близкия изток пюреобразна маса, забъркана от нахут със сусамова паста, популярна и като тахини.

Съществуват и различни негови разновидности, сред които най-известни са: хумус фул – комбиниран с паста от бакла, хумус масубха – с нахут на зърна и сусамов тахан, хумус махлута – с топли нахутени зърна и фул.

Хумусът може да се гарнира с гъби, краставици, домати (пресни или сушени), нахут на зърна, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, лук, зехтин.

Умерената употреба на хумуса способства за извеждането на токсините от организма и за нормализирането на кръвната захар.

В състава на продукта има манган и желязо, витамини от групата В  (B1, B4, B5), растителни белтъчини и незаменими мастни киселини. Консумацията му се отразява благоприятно върху работата на мозъка, сърцето и ендокринната система.

Трябва да се има предвид обаче, че прекомерната му употреба става причина за развитието на метеоризъм (повишаване на газообразуването). Той не се препоръчва и на хора, които са склонни да натрупват излишни килограми. Противопоказан е и при индивидуална непоносимост към неговите съставки, което може да доведе до алергични реакции.

Продукти:

200 г нахут
2 с.л. тахини
½ лимон
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
½ ч.л. кимион
червен пипер на вкус
кориандър на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Вечерта промийте няколко пъти нахута и го накиснете в чиста вода. Без накисване ще трябва да го варите 3-4 часа. Но може да използвате и готов стерилизиран нахут от буркани, каквито продават почти във всеки супермаркет.

Сутринта промийте още веднъж нахутените зърна, ако ще използвате сурови за приготвянето на нахута, и ги сложете във вода да се варят около 120 минути. Готовността им се определя по консистенцията – бобовете трябва да набъбнат и да се размекнат.

Отварата се прецежда внимателно в друг съд и нахутените зърна се оставян да се охлладят, след което се смилат в блендер или се намачкват с пасатор, като се добавя малко от водата, в която са се варили.

В получената смес се добавя намачканият чесън и сусаменият тахан. Посолява се,  слагат се подправките и се сипва лимоновият сок.

Готовата паста се слага за 1 час в хладилник, за да „доузрее“. Сервира се с препечени филийки хляб, брускети или сухар.


В категории: Новини , Здраве , От кухнята на баба , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки