Българите искат да прекарват повече време в планината


Българите искат да прекарват повече време в планината
11 Май 2017, Четвъртък


Близо 40% от сънародниците ни катерят баирите само веднъж-два пъти годишно, а биха искали значително по-често да избягат от напрегнатия живот в града

Автор: Десант

Близо 80% от българите биха искали да прекарват повече време в планината. Чистият въздух, спокойствието и възможността да се заредят с положителна енергия са основните причини, които карат градския човек да търси контакт с природата, какъвто липсва на над 2/3 от хората.

Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч", проведено през март 2017г. сред градското население в България.

Основните причини за тази тенденция са свързани с умората от забързания живот в града, постоянният стрес и нуждата от почивка сред природата, необходимостта да „презаредиш“ и да си готов да се справиш с лекота с всяко предизвикателство.

Планината се свързва с чистота, спокойствие, здравословния начин на живот и възможност да черпиш сила от природата. Тя е символ и на чистата вода – 69% от българите предпочитат бутилираната вода, която консумират, да произлиза от естествен източник в планината.

Над 38% от нашите сънародници ходят на планина само веднъж-два пъти годишно, а биха искали значително по-често да избягат от напрегнатия живот в града. Липсата на свободно време (за 62%), както и финансовите ограничения (за 35%) са сред основните причини хората да не прекарват достатъчно време в планината.

Тя се посещава най-вече със семейството (за 64% от анкетираните) и в компанията на приятели (за 31%). Едва 6,5% от анкетираните прекарват времето си в планината сами.

Преобладаваща част от българите (53,8%) избират да почиват както на планина, така и на море; 26,4% планират почивката си изцяло на планина; докато тези, които искат да почиват само на морето са едва 19,8%.

Основните фактори при планиране на почивката са финансите на домакинството, свободното време и децата в семейството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки