В Шумен започват Друмевите театрални празници


В Шумен започват Друмевите театрални празници
10 Май 2017, Сряда


Млади режисьори пречупват класическите пиеси през погледа на съвременността

Автор: Десант

В празничния за Шумен 11 май, когато се отбелязва деня на Града под Илчив баир, ще се състои тържественото откриване на ХVІІ издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма”.

От общо 50 постановки за участие в конкурсната програма са подбрани 11 спектакъла - от класически пиеси до документален театър.

Тази година изданието на фестивала се посвещава на 110-годишнината на Народния театър и 90 години от поставянето на сцена на пиесата „Майстори” от Рачо Стоянов.

„Радващо е, че класическите пиеси вече са във фокуса на младите режисьори, които пречупват традицията през погледа на съвременността”, коментира пред медиите селекционерът д-р Ина Божидарова и посочи като пример постановката „Вампир” по Антон Страшимиров на трупата на благоевградския театър, под режисурата на младата младата Маргарита Мачева.

За първи път адаптация за сцена получава и творбата на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”. Пиесата е дело плевенския театър, а режисьор на постановката е Крум Филипов.

Независимата сцена е окупирана от документалния театър, като там личат имената на режисьорите Неда Соколовска с вербатим спектакъла „Мир вам” на Студио за документален театър „Vox populi” и Калин Ангелов с постановката „Цигански колела” на ПК „Райза вилм прадакшънс”.

„Цигански колела” е изграден на базата на ромския фолклор и митология, а в спектакъла участва първата дипломирана актриса от ромския етнос у нас.

Тази година на шуменска сцена ще гостува и театралната трупа от руския град Липецк с пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник”.

„Повечето от селекционираните за участие пиеси са номинирани за наградите „Икар” и „Аскер”. Това е достатъчен атестат за тяхната висока класа”, каза още д-р Ина Божидарова.

Драматично-куклен театър „Васил Друмев”-Шумен ще участва в конкурсната програма с постановката „Пясъчен пъзел” от Яна Добрева. Вербатим спектакъла на трупата „Оттука започва България” е включен в съпътстващата програма на фестивала и ще бъде представен на 11 май от 11 часа в градската библиотека.

В категорията „Авторски прочит” са подбрани текстовете на младите автори Ясен Василев с „Жената от фара”, Мирослав Христов с „Цикадите” и Михаил Казаков с „Потребителят”. Част от новите пиеси непоставяни до момента на сцена ще бъдат представени на 11 май от 11 часа в къща-музей „Добри Войников”.

Предварително са изкупени билетите за моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле”, постановката „Майстори” на Народния театър и „Тъгопоглъщач” с участието на Мая Новоселска на Театър 199.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки