Кои оглавиха комисиите в Народното събрание


Кои оглавиха комисиите в Народното събрание
10 Май 2017, Сряда


Партиите от управляващото мнозинство взеха 17 от тях – 13 за ГЕРБ и 4 за "Обединените патриоти", "Воля" има една, а останалите 5 са за опозицията

Автор: Десант

Депутатите избраха в сряда съставите и ръководствата на 23-те постоянни парламентарни комисии, като партиите от управляващото мнозинство оглавиха 17 от тях – 13 за ГЕРБ и 4 за "Обединените патриоти". Подкрепящата мнозинството партия "Воля" получи един
председателски пост, а опозицията – общо 5 – 3 за БСП и 2 за ДПС.

Представители на ГЕРБ ще оглавяват повечето от ключовите комисии, като сред тях са бивши
министри като Вежди Рашидов, Ивелина Василева и Десислава Танева. Няколко комисии ще запазят председателите си от предходния парламент като, например Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Делян Добрев, Петър Кънев, Милена Дамянова и Даниела Дариткова.

Повечето постоянни комисии на парламента се състоят от 22 народни представители - 9 от ГЕРБ, 7 от "БСП за България", 3 от "Обединени патриоти", 2 от ДПС и 1 от "Воля". Комисиите, свързани с борбата с корупцията, конфликта на интереси и с наблюдението на службите са на паритетен принцип – по двама представители от всяка парламентарна група.

Менда Стоянова от ГЕРБ отново оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Нейни заместници ще бъдат Диана Йорданова (ГЕРБ), Георги Търновалийски ("БСП за България"), Николай Александров ("Обединени патриоти") и Йордан Цонев (ДПС).

Данаил Кирилов пак е шеф на Комисията по правни въпроси, а заместници ще му бъдат Десислава Атанасова от ГЕРБ, Филип Попов от левицата, Христиан Митев от Обединените патриоти и Хамид Хамид от ДПС.

Петър Кънев пък пак оглавява Комисията по икономическа политика и туризъм. Заместници на Петър Кънев ще бъдат Даниела Савеклиева (ГЕРБ), Маргарита Николова ("Обединени патриоти") и Адлен Шевкед (ДПС).

Делян Добрев от ГЕРБ застава начело на Комисията по енергетика, а негови заместници са Валентин Николов от ГЕРБ и Таско Ерменков от "БСП за България".

Искрен Веселинов от Обединените патриоти ще ръководи Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, а зам.-председатели са Петя Аврамова от ГЕРБ, Дора Янкова от "БСП за България" и Пламен Христов от "Воля".

Десислава Танева от ГЕРБ е председател на Комисията по земеделието и храните, а нейни заместници са Димитър Гечев от ГЕРБ, Светла Бъчварова от "БСП за България", Йордан Апостолов от Обединените патриоти и Бюрхан Абазов от ДПС.

Джема Грозданова от ГЕРБ ще ръководи Комисията по външна политика, а нейни заместници ще са Пламен Манушев от ГЕРБ, Красимир Богданов от "Обединените патриоти" и Полина Христова от "Воля".

Цветан Цветанов от ГЕРБ ще е председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Негови заместници ще са Пламен Нунев от ГЕРБ, Георги Андреев от "БСП за България", Десислав Чуколов от Обединените патриоти и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Константин Попов от ГЕРБ поема ръководството на Комисията по отбрана. Зам.-председатели ще бъдат Владимир Тошев от ГЕРБ, Николай Цонков от "БСП за България" и Борис Вангелов от Обединените патриоти.

Труда и социалната комисия, образованието, здравеопазването, културата и спорта Хасан Адемов от ДПС ще е председател на социалната комисия, а негови заместници ще са Светлана Ангелова (ГЕРБ) и Георги Гьоков ("БСП за България"). Предстои и Обединените патриоти да излъчат заместник-председател на комисията.

Милена Дамянова (ГЕРБ) ще бъде председател на Комисията по образованието и науката, а заместник-председатели - Галя Захариева (ГЕРБ), Анелия Клисарова ("БСП за България"), Милен Михов ("Обединени патриоти") и Ерол Мехмед (ДПС).

Председател на Комисията по здравеопазването ще е отново Даниела Дариткова от ГЕРБ, а заместници - Лъчезар Иванов (ГЕРБ), Георги Йорданов ("БСП за България") и Георги Колев ("Обединени патриоти").

Бившият културен министър Вежди Рашидов стана председател на Комисията по културата и медиите. Негови заместници ще са Диана Саватева (ГЕРБ) и Станислав Станилов ("Обединени патриоти"). Сред членовете на комисията са Тома Биков от ГЕРБ, Стефан Данаилов, Нона Йотова, Елена Йончева и Александър Симов от "БСП за България", Велислава Кръстева от ДПС.

Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е Славчо Атанасов от "Обединени патриоти". Заместник-председатели ще бъдат Стефан Апостолов (ГЕРБ), Весела Лечева от левицата и Боряна Георгиева от "Воля".

Кристиан Вигенин от "БСП за България" ще ръководи Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Негови заместници ще бъдат Ивелина Василева от ГЕРБ и Петър Петров от Обединените патриоти. Комисията ще е с общ състав от 10 народни представители, по двама от всяка парламентарна група.

Халил Летифов от ДПС поема ръководството на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Зам.-председатели ще са Станислав Иванов от ГЕРБ, Георги Свиленски от "БСП за България" и Росен Живков от "Обединените патриоти".

Ивелина Василева от ГЕРБ оглавява Комисия по околната среда и водите, а нейни заместници ще бъдат Христо Грудев от ГЕРБ, Манол Генов от "БСП за България" и Атанас Стоянов от "Обединените патриоти".

Борис Ячев от "Обединените патриоти" ще ръководи Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Зам.-председатели са Антон Тодоров от ГЕРБ и Кирил Добрев от "БСП за България". Тази комисията включва 10 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група.

Димитър Лазаров от ГЕРБ оглавява Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Негови заместници са Славчо Велков от "БСП за България" и Валентин Касабов от Обединените патриоти. Комисията се състои от 10 народни представители, по двама от всяка парламентарна група.

Емил Димитров от "Обединените патриоти" поема ръководството на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Зам.-председател е Владислав Николов от ГЕРБ. Комисията се състои от 19 народни представители, от които осем от ГЕРБ, шест от "БСП за България", двама от "Обединените патриоти", двама от ДПС, един от "Воля".

Антон Кутев от "БСП за България" оглавява Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Негови заместници са Снежана Дукова от ГЕРБ и Александър Сиди от "Обединените патриоти".

Андон Дончев от "Воля" поема ръководството на Комисия по политиките за българите в чужбина. Зам.-председатели са Маноил Манев от ГЕРБ и Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти".

Красимир Велчев от ГЕРБ е председател на Комисия по вероизповеданията и правата на човека. Негови заместници са Евгения Алексиева от ГЕРБ, Васил Антонов от "БСП за България", Павел Шопов от "Обединените патриоти" и Джейхан Ибрямов от ДПС.

И трите комисии са в състав от по 19 народни представители, от които 8 от ГЕРБ, 6 от "БСП за България", 2 от "Обединените патриоти", 2 от ДПС и 1 "Воля".


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки