Хората и птиците имали еднакво бъдеще


Хората и птиците имали еднакво бъдеще
Снимка: Марк Андерсън, worldmigratorybirdday.org
10 Май 2017, Сряда


Кампанията за Световния ден на мигриращите хвъркати призовава към "устойчивото им управление"

Автор: Яна Славянска

10 май е Световен ден за опазване на мигриращите птици. Той се чества от 2006 г. насам.

Основната цел на тази глобална кампания е да повиши осведомеността на хората и да подчертае нуждата от опазване на мигриращите птици и техните местообитания, казват организаторите. Те се надяват така да се повиши информираността за заплахите, пред които са изправени мигриращите пернати, тяхното екологично значение и необходимостта от международно сътрудничество за опазването им.

За 2017 г. общата тема, на която ще са подчинени всички дейности в този ден – фестивали, образователни програми, изложби и екскурзии за наблюдение на птици, е „Тяхното бъдеще е нашето бъдеще“.

Аз лично не мога да схвана защо моето бъдеще е тъждествено с бъдещето на мигриращите пернати?! Нито съм хукнала да мигрирам в странство, връщайки се циклично в родината през определени сезони, нито свивам гнездо в чужди страни.

Ами немигриращите птици – тяхното бъдеще по-различно ли е от това на прелетните хвъркати?! И защо то да не е моето бъдеще?! 

На тези въпроси донякъде светлина хвърля обяснението на организаторите, че кампанията за 2017 г. подчертавала била "взаимозависимостта между хората и мигриращите птици, тъй като споделят едни и същи ресурси на планетата".

Ха така – излиза, че споделяме природните блага единствено с мигриращите птици. Другите – водоплаващите, грабливите, горските, домашните или пойните такива – кучета ги яли!

Остави това, ами споделяйки ресурсите би следвало дружно с пернатите да кълвем червейчета и жабки, да пием вода от блата и локви и да мътим сред ракитака...

По-влудяващо е обаче следното твърдение на организаторите на кампанията за отбелязването на поредния Световен ден на нещо си – че темата (нали я помните: за общото ни бъдеще с прелетните пилци) насочвала била и "към необходимостта от устойчивото им управление".

Тук вече вдигам ръце и отлитам... Понятие си нямам как се случва устойчивото управление на реещите се в простора небесен ята?! Туй да не са някакви хвърчила, бре!

Апропо, нека припомним все пак, че на 1 април отпразнувахме и Международният ден на птиците, който пък се чества от 1906 г. За него също се твърдеше, че е една от природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа и хвъркатите същества, населяващи планетата ни.

То е ясно, че няма да направят Световен ден за опазването на домашните птици, иначе KFC, "Макдоналдс" и прочее вериги, предлагащи пилешки мръвки, дружно ще фалират. И никой няма да се измъчва по хамлетовски от съдбовния въпрос: "Крилце или кълка". Питам се, абе къде са природозащитниците в този случай?!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки