Пресъздават бита и традициите на старите българи в "Дни на предците"


Пресъздават бита и традициите на старите българи в "Дни на предците"
09 Май 2017, Вторник


Шестото издание на атрактивния събор ще предложи нови и непознати за публиката изживявания

Автор: Десант

От 2 до 4 юни в първопрестолна Плиска ще се проведе шестото поредно издание на „Дни на предците". Атрактивният събор – фестивал на средновековния бит и култура се организира от варненското Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол”, Регионален исторически музей – Шумен, Националния историко-археологически резерват „Плиска” и Община Каспичан.

Събитието включва изяви на различни клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, както и майстори на старинни занаяти. Тази година тук се очакват да пристигнат за фестивала около 220 участници от страната и чужбина.

Всички те ще демонстрират пред публиката бита и традициите на старите българи, съседните ромеи и сродни на тях култури от ранното и късно средновековие. Ще бъдат представени воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни – традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци.

Гостите на събора ще могат да опитат средновековна храна и напитки.

За провеждане на събитието е отреден терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град, съобщават организаторите. Те уточняват, че фестивалът навлиза в нов етап и ще има нови непознати за публиката изживявания.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки