За Деня на Европа във Враца представят творби на ученици каменоделци


За Деня на Европа във Враца представят творби на ученици каменоделци
08 Май 2017, Понеделник


Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е единствена по рода си на Балканите

Автор: Десант

По повод Деня на Европа, на 9 май във фоайето на административната сграда на Областна администрация-Враца ще бъде открита изложба на авторски произведения от камък на възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване – Кунино.

Училището е единствено по рода си на Балканите и в него се изучава скулптура и каменоделство. То е създадено с държавен указ през 1920 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието”, според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област на бързо развиващата се тогава към икономически разцвет нова България.

Поради наличието на превъзходна суровина – варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за негово място е избрано с.Кунино – разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина; селище с древна история, култура и прогресивни хора.

Вдъхновител и създател на училището е роденият в селото велик българин и строител на съвременната ни държава Константин Томов. Училището е създадено и с голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят специалист и пръв директор Рудолф Браун.
В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Димитрова
08.05.2017 15:28:02
1
0
Забравихме за 9 май - Ден на победата над фашизма, без който Европа щеше да е друга! Изритваме ли от историята тези 50 милиона жертви, не искаме ли нашите деца и внуци да знаят за това! Кои сме ние, та ще си позволяване на променяме историята, според нечии политически прищявки!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки