Високите температури и водораслите са оцветили в червено водата край Южния плаж във Варна


Високите температури и водораслите са оцветили в червено водата край Южния плаж във Варна
Снимка: Петел
08 Май 2017, Понеделник


От Басейнова дирекция успокояват, че няма умряла риба и петна от нефтопродкти

Автор: Десант

Мистерията с червената вода край вълнолома във Варна е разгадана. Еутрофикация, наричана още „цъфтеж на водата“, е най-вероятната причина за червеното оцветяване на морската вода в района на Южния плаж, съобщават от Басейновата дирекция „Черноморски район“.

Експертите са извършили проверка, като са огледали цялата брегова ивица и морската акватория. Открити са изхвърлени по пясъка множество водорасли с интензивен червеникав цвят. Повърхността на водата в този участък е била оцветена в наситено червено.

Инспекторите успокояват, че няма мъртви екземпляри риба и по повърхността на водата не се наблюдават мазни петна от разливи на нефтопродукти.

Специалистите обясняват, че при еутрофикацията се повишава количеството на минералните вещества, участващи в минералното хранене на растенията. При нея обилно се развиват някои видове водорасли и бурно увеличаван биомасата си. Явлението е съпроводено с цъфтеж на фитопланктон и според експертите най-вероятно се дължи на високите температури през последните дни.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки