Учителка от Панагюрище нашива и подарява везани знамена


Учителка от Панагюрище нашива и подарява везани знамена
Снимки: Фейсбук
05 Май 2017, Петък


Често наричат Елисавета Георигева съвременната Райна Княгиня

Автор: Дина Харизанова

На тържествата по повод честването на паметта на св. цар Борис Покръстител в „Двора на Кирилицата” тази година една учителка от Панагюрище подари везано знаме на създателя на този храм на буквите Карен Алексанян.

Пряпорецът е ръчно изработен от панагюрченката Елисавета Георгиева, често наричана съвременната Райна Княгиня. Разветият в Плиска байряк е 21-я, който излиза изпод сръчните й ръце.

“Изработвам знамена и ги подарявам на места, свързани с величието на България и различни исторически обекти. Първото знаме е подарено от мен в Петрич на 19 април 2005 г.“, разказва тя пред медиите.


Елисавета Георигева край гроба на кан Кубрат в Малая Пересчепина

По думите й, за ръкоделстването на уникалния дар за „Двора на кирилицата“ е посветила общо 393 часа от времето си.

Байракът е зареден със силна символика – лице срещу лице стоят орелът на Аспарух и лъвът, символ на българският дух. В средата е розетата от Плиска. Конските опашки над нея напомнят за приемствеността.

«Да бъде България!» е надписът върху знамето, който е като пожелание и завет към всички българи, обяснява Елисавета Георгиева, която е извезала и кръст, символизиращ вярата, че родината ни ще пребъде.

Тя сънува преди 4 години модела на посветеното на кан Аспарух знаме. Признава, че някои от детайлите постепенно са изчезнали от спомена за съня, но не и текстът на надписа: „Да бъде България!“.


В категории: Новини , Репортажи , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки