Геоскенер установи истинско минно поле в пловдивския квартал "Тракия"


Геоскенер установи истинско минно поле в пловдивския квартал "Тракия"
Снимка: БГНЕС
05 Май 2017, Петък


В средата на 40-те години на миналия век тук е съществувало военно летище и вероятно невзривените боеприпаси са останали от него

Автор: Десант

Истинско минно поле или закопан в земята погреб се оказа сравнително малката площ между блоковете 245 и 248 в жилищен район "Тракия" в Пловдив, предаде БГНЕС.

След като във вторник там бяха открити три авиационни бомби, едната от които бе дълга почти метър, вчера бяха намерени още 7 боеприпасаавиационни бомби и снаряди за мини и минохвъргачки.

По-късно, проучване с геоскенер установи, че има вероятност в отцепения участък да бъдат открити още бомби. Апаратът засича различията в структурата на обектите под земята.

Днес, 5 май, отцепената вече трети ден зона, ще бъде проверена щателно отново.

"На повърхността не се вижда нищо, но сме преустановили изкопните дейности. За терена има обявено инвестиционно намерение, но няма да се прави нищо докато не сме абсолютно сигурни, че районът е обезопасен", категоричен е кметът на пловдивския район "Тракия" Костадин Димитров.

В средата на 40-те години на миналия век в участъка между въпросните блокове е съществувало военно летище. Твърде вероятно е боеприпасите да са останали оттогава. Цяло чудо е, че досега наоколо са построени десетки жилищни блока без никой да се натъкне на старите муниции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки