Румен Радев: Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по света и издигна България на пиедестал


Румен Радев: Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по света и издигна България на пиедестал
Снимка: News.bg
04 Май 2017, Четвъртък


Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България, каза президентът

Автор: Силвия Горанова

Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по целия свят и издигна България на пиедестал. Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България. Това заяви държавният глава Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои легендата в художествената гимнастика Мария Гигова с орден „Стара планина“ първа степен за нейния принос за развитието на спорта в България.

Президентът отбеляза, че Мария Гигова е не просто спортен деятел и публична личност, а „институция“ в художествената гимнастика и световния спорт.

„Вие ни научихте, че спортът не е само титли, а школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, дух и всеотдайност“, каза президентът и допълни, че най-ценният урок, който тя е давала и продължава да дава на всички е упоритост, трудолюбие и достойно поведение.
 
Румен Радев подчерта, че легендарната ни гимнастичка е първата, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика и постижението й е вписано в рекордите на Гинес.

За феноменалната й спортна кариера тя е отличена с титлата „Гимнастичка на 20-ти век“ на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика.
 
„Изживяла съм много щастливи мигове и си спомням само тях. Не бих искала да помня онези, които са били разочароващи за мен, но точно те са ме правили по-силна духом“, заяви Мария Гигова и благодари за висшето държавно отличие и честта, която й е оказана.
 


В категории: Новини , Спортен дух , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки