Странджа се стяга за Фестивала на зелениката


Странджа се стяга за Фестивала на зелениката
Снимка: ПП "Странджа"
04 Май 2017, Четвъртък


Тазгодишното издание предлага множество приключения за вкуса, за слуха, за духа и находчивостта, за здрави крака и странджански инат

Автор: Десант

Зелениката е символът на планината Странджа. Красивото растение, което днес не се среща никъде другаде в Европа, освен в българската погранична планина, по времето на топлия и влажен терциерен климат е било разпространено дори на Скандинавския полуостров, на територията на днешна Швеция.

На 13 и 14 май в Странджа ще се проведе 14-то издание на традиционния Фестивал на зелениката. Тази година негов домакин ще е Граматиково.

За гостите на събитието организаторите са подготвили много интересни прояви. „Приключение за вкуса“ ще предложи кулинарният конкурс за най-вкусна странджанска пролетна гозба със сланина и коприва, странджанско дядо и благо с ошаф.  

„Приключение за духа и находчивостта“ пък ще е фотоконкурсът „Съкровищата  на ПП „Странджа”, включващ фотолов на редки растения с водач-интерпретатор. В този прикслюченски раздел са включени и занимания по йога на хамак.

Ще има и „Приключение за слуха“, което ще поднесат изпълненията на фолклорни групи от Странджа, демонстрации на местни обичаи и традиции и музикалната вечер под звездите.

Истинско „Приключение за здрави крака и странджански инат“ са подготвените туристически маршрути, велоизпитания и въженият тролей за малки и за порастнали деца.

Бързоходците, които обичат дългите преходи, могат да изберат най-дългия пешеходен маршрут, който тръгва от Фестивалната поляна в местността Ямата, стига до с.Кондолово, минава по интерпретативен маршрут „В царството на зелениката” и обратно.

Най-късият маршрут пък тръгва от Фестивалната поляна и стига до Язмицата и обратно. Той се изминава за 2 часа, като предлага на природолюбителите прелестни гледки съм Странджа и преход през вековна букова гора до параклис. Тръгналите по него ще могат да отпият от свежата вода на местен водоизточник с 10 чучура.

Има и увлекателни комбинирани маршрути, част от които се изминава с автомобил, а останалата - пеша. Един от тях е до Марина река - мястото, наречено още Живият музей на терциерна Европа, където прекрасните гори са с подлес от вечно зелени кавказки видове, сред които и легендарната странджанска зеленика.

За тези, които посетят фестивала със семействата си, има предвидено спортно състезание „Мама, татко и аз“, на което освен игра с топка и ринг за баланс, ще има и викторина "Познай кое животно се крие зад гърба ми".

Изключително вълнуващ и за смелчаци ще е нощният преход с детектори за прилепи под надслов „Разпознай прилепите в Странджа“, който ще започне по тъмна доба в 21 ч.

Фестивалът няма да мине и без базар с традиционни странджански продукти ястия, напитки, странджански пчелен мед, ръчни изделия и пр.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки