На Гергьовден водата, извираща от скалите в местността Дамбалъ, става лековита


На Гергьовден водата, извираща от скалите в местността Дамбалъ, става лековита
03 Май 2017, Сряда


За децата и трудноподвижните възрастни, които ще потърсят тук изцеление в нощта срещу празника, мочилградската община е осигурила транспорт с високопроходими автомобили

Автор: Десант

Община Момчилград започна подготовката за посрещане на стотиците хора, които ще потърсят изцеление в местността Дамбалъ, информира сайтът 24rodopi.com.

Според поверието, в нощта на 5 срещу 6 май (Гергьовден, Хъдърлез) водата, извираща от скалите в северното подножие на  едноименния връх Дамбалъ(к), близо до момчилградското село Летовник, придобива лечебна сила. Стотици хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйките се в ледените води на планинския извор.

Целебната си сила живителната течност придобива в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

На Дамбалъ се стичат и християни, и мюсюлмани от цялата страна. Идват и много семейства от Гърция и Турция.

На тръгване хората завързват част от дрехите си по дърветата - за да остане там болестта.

По дерето, образувано от изтичащата вода в местността Скална глава (Кая башъ) между селата Летовник и Чомаково, може да се видят изсечени в древността множество трапецовидни скални ниши. 

До култовата местност се стига по обозначен черен път през селата Груево и Летовник, като пътят за Дамбалъ е маркиран с множество табели още от разклона за Момчилград. Свещеният извор е леснодостъпен по чакълиран път, който започва непосредствено в края на с. Летовник, махала Рахиловци.

Багер и работници, осигурени от община Момчилград, вече са започнали работа по подравняването на горския път от село Летовник до Дамбалъ. Районът около чешмата ще бъде напръскан срещу кърлежи. Ще бъдат почистени и коритата, в които се извършват ритуалните изкъпвания. Момчилградската администрация е обещала да се погрижи в района около чешмата да има осветление в нощта на 5 срещу 6 май.

За децата и трудноподвижните възрастни хора ще бъде осигурен транспорт с високопроходими автомобили до върха и обратно в село Летовник. Само тези коли ще имат достъп до чешмата. За останалите автомобили са осигурени места за паркиране в подножието на местността.

За първи път тази година община Момчилград е осигурила храна за децата, които ще прекарат нощта на Дамбалъ.




В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки