Находищата на ценното блатно кокиче са в лошо състояние


Находищата на ценното блатно кокиче са в лошо състояние
03 Май 2017, Сряда


Край Свиленград крави пасат на воля в поляните с растението, на чиято основа се произвеждат лекарства за лечение на детски паралич, Айцхаймер и други неврологични заболявания  

Автор: Десант

Както е известно, блатното кокиче е суровина за добиване на алкалоида галантамин, на чиято основа се произвеждат лекарства за лечение на детски паралич ("Нивалин"), болестта на Алцхаймер и много други неврологични заболявания.

Рядкото растение е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие. Ежегодното събиране на билката се определя със заповед на министъра на околната среда и водите след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия. Забраната за събиране на растението е и мярка за възстановяване и подобряване на популациите му.

В областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен има 16 находища на вида, за 15 от които през тази година със заповед на екоминистъра от 26 април е в сила забраната за ползване заради слабата популяция на растението. 

Междувременно на следи от засилена паша в находището на блатно кокиче в защитената местност Лозенски път край Свиленград се е натъкнал екип на в. „Старият мост“. Запознати твърдят пред репортерите на медията, че в района постоянно се виждат крави, които тъпчат и пасат вписаното в Червената книга на България растение.

Днес находището е в много лошо състояние. А само преди 20 години комисия от специалисти от екоминистерството, Института по ботаника в БАН, РИОСВ и др. е констатирала, че то е с много висока плътност и има много добри ресурсни възможности. ​През 1995 г. например 60% от него се е използвала като на суровина за фармацевтичната промишленост. За да се стигне до наши дни, когато и един цвят не може да се откъсне.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки