Тази година без наградата "Оборище"


Тази година без наградата "Оборище"
Снимка: pochivka.bg
02 Май 2017, Вторник


Призът се връчваше на личности и институции, които имат принос за обединяване и консолидиране на българската нация

Автор: Десант

Тази година на 2 май пред белокаменния паметник на местността Оборище, където през април 1876 г. се е провело Първото Велико народно събрание, няма да бъде връчена наградата „Оборище”. Тя се даваше на личности и институции, които имат принос за обединяване и консолидиране на българската нация, за утвърждаване на националното самосъзнание и ценности.

Причината за това е, че насроченото за 18 април заседание на Управителния съвет на учредителя на приза - Сдружението на възрожденските градове, на което е трябвало да се определи носителят на наградата, се е провалило. 

В неофициален разговор кметът на Панагюрище Мечев Белишки заявява пред сайтът oshtepan.com, че организацията била изпразнена от съдържание и нямала никаква дейност освен раздаването на наградата „Оборище“.

Призът е връчен за първи път през 1999 г. посмъртно на Петър Увалиев. През 2016 г. носител на 16-тата националната награда става починалият тези дни проф. Иван Стоянов, председател на фондация „Васил Левски“ и декан на катедра “Нова и най-нова история на България” във Великотърновския университет„Св. Св. Кирил и Методий“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки