Полицията в Истанбул използва гумени куршуми срещу демонстранти


Полицията в Истанбул използва гумени куршуми срещу демонстранти
01 Май 2017, Понеделник


Турските власти разпръснаха група протестиращи, които въпреки наложената забрана се опитаха да отбележат с протест Деня на труда

Автор: Десант

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне група протестиращи, които въпреки наложената забрана се опитаха да излязат на демонстрация, за да отбележат с протест Деня на труда, съобщи "Ройтерс". Властите са задържали повече от 200 протестиращи в различни части на града.

Протестите за Международния ден на труда са ежегодно събитие в Турция и преди се характеризираха с масови полицейски действия срещу демонстрантите. Тази година се очакваше демонстрациите да бъдат по-малко, след като синдикатите заявиха, че няма да се опитват да се отправят към площад "Таксим", който е традиционно място за антиправителствени протести и е забранен за демонстрантите.

В града има засилено полицейско присъствие. Напрежението е особено голямо, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели референдума, който му даде нови правомощия.

Полицията в квартал "Меджидиекьой " използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу група протестиращи, които се опитваха да тръгнат към площад "Таксим" с викове "Таксим" е наш и той ще остане наш!". Двама демонстранти, които успяха да стигнат до него, бяха задържани малко след като разгънаха плакат.

В квартал "Бешикташ" на десетки хора бе попречено да се отправят към "Таксим".

"Общо 207 души са задържани", се казва в изявление на кабинета на истанбулския губернатор. Освен това са конфискувани около 40 коктейла "Молотов", 17 ръчни гранати и 176 фойерверки. Незаконните плакати също са били конфискувани, допълва той.

През уикенда бяха уволенени близо 4 хиляди служители от държавната администрация, военни и жандармеристи в Турция в поредната вълна чистки след неуспешния опит за военен преврат от юли 2016 г.
Източник: Дневник


В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки