Възстановка на Дравската епопея представиха край София


Възстановка на Дравската епопея представиха край София
Снимка: novi-iskar.bg
30 Април 2017, Неделя


Живата картина от боевете от заключителния етап на Втората световна война бе дело на клуб "Братя по оръжие"

Автор: Десант

Историческа възстановка на Дравската епопея се проведе в района на софийското село Негован,  предаде агенция „Фокус“. Това се случва за първи път на територията на столичния район Нови Искър.

Събитието бе организирано от Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“, под егидата на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната.

Десетки граждани, ветерани и любители на историята станаха свидетели на жива картина от боевете в района на река Драва от заключителния етап на Втората световна война.

Участието на БА във Втората световна война е незаслужено неглижирана област от националната ни историческа реконструкция. За много съвременни българи участието на армията ни в заключителната фаза на войната е слабо известен момент.

Вследствие активни чуждестранни, често тенденциозни, исторически и развлекателни кино продукции, възпоменателни мероприятия, от различен характер, се наслагва усещането за пасивно и незначително участие на Българската армия в този световен конфликт. Конкретните сражения и тежките настъпателни и отбранителни операции в труден терен и срещу добре подготвен противник са малко познати дори на родната общественост.

Членовете на клуб „Братя по оръжие“ вече имат натрупан сериозен чуждестранен опит в историческите реконструкции, който искат да пренесат и у нас. „В резултат на многогодишния ни опит и практика се изгради общото ни наблюдение, че вследствие на подобни мероприятия в национален и международен план се популяризира участието на България като съюзник на антифашистката коалиция, факт слабоизвестен дори в страни като Русия и Украйна“, споделят от клуб „Братя по оръжие“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки