Последствията от аварията в Чернобил все още продължават да са обвити в тайнственост


Последствията от аварията в Чернобил все още продължават да са обвити в тайнственост
29 Април 2017, Събота


Следствие на катастрофата са замърсени 42% от територията на Европа, твърди неофициален доклад на учени

Автор: Дина Харизанова

"След ядрената катастрофа в Чернобил са замърсени 42% от територията на Европа (без Русия, Украйна, Беларус, които са по-силно засегнати). Европа е получила 37% от изхвърлянията от аварията. Това посочва доклад Torch, който е неофициален и е изготвен от учени", това съобщи експертът Петко Ковачев от партия "Зелените".

Припомняме, че на 26 април 1986 г., в 1,23 ч. московско време, в атомната централа в Чернобил се провежда тест върху турбинния генератор. Операторите са нарушили ред технически норми и се стига до „неконтролируеми нестабилности“, взрив отхвърля хилядатонната покривна плоча, при падане тя разкъсва охладителните системи.

Освобождават се огромни количества техногенни радионуклеиди (йонизиращи лъчения, изпускащи заредени радиоактивни частици), експлозии отнасят тия частици на височина 1500 метра, облаци замърсен въздух покриват цялото Северно полукълбо...

Главно управление „Хидрология и метеорология“ у нас засича на 1 май радиоактивни излъчвания, стотици пъти надвишаващи допустимите международни норми. Повсеместни валежи превръщат селскотопанските растения в резервоар, поел значителна част от радиоактивните отлагания. Започва неконтролируема верижна реакция: растения, плодове, зеленчуци, животни, животинска продукция – човек...

За наличието на „горещи частици“, един вид нов бич Божи, алармират професорите от Катедрата по атомна физика при Софийския университет Узунев и Бончев, като обясняват, че докато доскоро намирането дори на една „гореща частица“ би било научно събитие, то при създалата се обстановка у нас имаме 4-5 частици на квадратен метър!

Още на другия ден след катастрофата европейски медии редовно дават указания на населението. Финландското радио бълва препоръки специално за децата: да носят марлени маски на лицата, да не играят в локвите. Специални предавания са предназначени за домакините – какво и как да готвят. Вземат се активни мерки за намаляване на повишената радиоактивност по фуражните култури...

У нас, както преди време писа в "Десант" Борис Цветанов, всичко е в духа на Оруеловата „1984“ – всички животни са равни, но някои са по-равни и това след време ще се види по непоклатимото им здраве на дълголетници. Ръководството на държавата решава за случилото се да се мълчи, а когато то вече не може да се скрие, партийните велможи успокояват населението, че всичко е цветя и рози и няма никаква опасност за здравето му. И народът дружно излиза на първомайска манифестация, на която бива поръсен от ситен радиоактивен дъжд...

И до днес не е ясно какви са последиците за българите от облъчването, на което са подложени без да вземат никакви мерки. 

По думите на Петко Ковачев, "ракът на щитовидната жлеза, левкемията и сърдечно-съдови заболявания, както и ментални дефекти и диабет при новородени са едни от последиците от тази страшна авария".

В същото време според едно споразумение между Световната атомна агенция (САА) и Световната здравна организация (СЗО), СЗО няма право да изнася никакви данни за последиците от радиационен фон без изричното съгласие на САА, въпреки над 30-годишната давност от чудовищния инцидент. 





В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки