Некачествено гориво и неплатени данъци откри проверка по бензиностанциите у нас


Некачествено гориво и неплатени  данъци откри проверка по бензиностанциите у нас
28 Април 2017, Петък


Имената на некоректните търговски вериги обаче се пази в тайна

Автор: Десант

Изтеглят над 1000 литра некачествено дизелово гориво от една бензиностанция. Запорирани са над 38 000 литра енергийни продукти и са иззети над 5000 лв. оборотни средства от обекти за търговия с енергийни продукти. Контролни мерки са предприети и към данъчен склад, от който е установено, че са закупувани и разпространявани горива без да е внесена банкова гаранция - задължително изискване на чл. 176в от Закона за данък върху добавената стойност.

Това е рекапитулацията от извършените от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП специализирани проверки на 10 обекта, свързани с търговията с горива, на територията на София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил.

Контролните действия бяха предприети след индикация за некоректно данъчно поведение на три търговски вериги, стопанисващи бензиностанции, както и за техни контрагенти - доставчици на горива, за които са установени данъчни задължения в общ размер на повече от 350 000 лева. Кои обаче са въпросните вериги не се съобщава.

В хода на проверките,в които са участвали и служители на Столичната и областните дирекции на МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", са установени някои нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за осигуряване на пожарна безопасност на обектите.

На една от бензиностанциите е открито допълнително електронно устройство, което не е описано в схемата на обекта. Със съдействието на Междуведомствения център на ГДБОП е осигурено присъствие на експерти от Българския институт по метрология, които след оглед са констатирали, че електронният блок служи за манипулиране на постъпващата информация към приходната агенция.

От Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" към Метрологичната агенция се извършва лабораторен анализ на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки