Кичозни китайски отварачки скандализират посетителите на Самоводската чаршия


Кичозни китайски отварачки скандализират посетителите на Самоводската чаршия
Снимка: Монитор
28 Април 2017, Петък


Кичозната конкуренция задушава майсторите на самобитни занаяти, които предлагат там стоката си

Автор: Десант

Редом с Царевец и Трапезица, един от символите на старата ни столица Велико Търново е и Самоводската чаршия. 

Двете улици с някогашните търговски и занятчийски дюкяни, работилници и ханове, днес са превърнати в музеен обект, като идеята е в него туристите да се потопят отново във възрожденската атмосфера на Търновград.

Покрай ателиетата на майсторите на различни стари занаяти обаче са се нароили антиквариати и сувенирни магазинчета, натъпкани догоре с китайска стока, руски матрьошки и турски наргилета.

Артикулите от Китай обаче спират дъха. Повечето от тях, освен че са отблъскващ кич, са и откровена гавра с наши национални светини.

За една такава отварачка, представляваща силует на жена по бельо, чийто сутиен е в цветовете на родния трикольор, съобщава "Монитор". Отблъскващата гледка предизвика оживени коментари под публикацията и в сайтовете, където тя бе препечатана.

По данни на медията, сувенирът е произведен в Китай по поръчка на българска фирма. В същото време родните занаятчии, които от сутрин до вечер се трудят на Самоводската чаршия, са безсилни да преодолеят конкуренцията Made in China. 

Тяхната продукция е качествена и изцяло ръчна изработка, затова е и по-скъпа от китайските ментета. Но повечето клиенти - включително чужденците, се вълнуват най-вече от цената, а не от качеството, и отнасят със себе си за спомен от старопрестолния град пошли и нелепи псевдобългарски сувенири. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки