Книга разказва за търговците от Арбанаси през през XVII – XIX век


Книга разказва за търговците от Арбанаси през през XVII – XIX век
28 Април 2017, Петък


Изданието предлага ценна информация за филиалите, които те разкриват в големите европейски центрове Виена, Прага и Брюксел

Автор: Десант

Във Велико Търново вчера бе представена монографията на д-р Светла Атанасова „Арбанаси. Търговия и търговски връзки през XVII–XIX век”. Авторката е уредник в регионалния исторически музей в страта столица.

Книгата представлява цялостно и задълбочено проучване на историята на търговията и търговските контакти на арбанасчани в посочените три столетия. В нея е анализирана информация от публикувани и непубликувани исторически извори и документи, резултати от археологически проучвания, краеведски изследвания, родови хроники и теренни проучвания.

Внимание заслужат привлечените архивни източници от Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Български исторически архив и Ориенталската архивна колекция.

Монографичният труд проследява развитието на търговските връзки и участието на търговците от Арбанаси през XVII – XIX век в стопански операции на вътрешния и външния пазар. Представени са благотворителната и народополезна дейност на съсловието, а специално внимание е отделено на арбанашките търговци – организатори на капиталистически структури.

Изследването насочва към утвърждаването на арбанашките търговци на вътрешния и външния пазар, активното участие на местните предприемачи в посредническата търговия със Средна и Западна Европа  и формирането на стопански елити на Балканите, към изграждането на професионални мрежи от контакти.

Книгата е и заслужена реабилитация на арбанашката търговската дейност през XIX век, когато с разрастването на уседналата търговия и изграждането на вътрешния пазар се формират и местните търговски къщи. Те разкриват свои филиали в големите европейски центрове Виена, Прага и Брюксел, а ценна информация за дейността им съдържат документи от Държавен архив – Велико Търново, снимки и документи от фондовете на Регионален исторически музей – Велико Търново и Регионален исторически музей – Варна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки