От АПИ твърдят: Обществената поръчка е проведена според закона


От АПИ твърдят: Обществената поръчка е проведена според закона
27 Април 2017, Четвъртък


При процедури от този тип не може да има количествена сметка, определяща точния вид на работите с количества и единични цени за тях, изнъкват от Агенцията

Автор: Десант

По повод публикации в медиите относно проведена в Агенция „Пътна инфраструктура“ процедура за възлагане на обществена поръчка за извършване на допълнителни строителни работи на Автомагистрала „Марица“, Лот 1, от пресцентъра на АПИ днес разпространиха уточнение, според което "въпросната процедура е инициирана и проведена изцяло в съответствие с действащото законодателство в страната към момента на обявяването й".

От документа става ясно, че обществената поръчка е резултат от възникнала необходимост от извършване на допълнителни строителни работи, за което, Агенцията е сигнализирана от изпълнителя на участъка “Оризово - Димитровград”, от км 5+000 до км 36+400 – италианското дружество „Кооператива Муратори & Чементисти – Чи.Ем.Чи. ди Равенна”.

Този основен договор е на стойност 159 755 613,60 лв. с ДДС, а допълнителния такъв, сключен с „Пътища Пловдив“ АД е на стойност 51 343 630, 80 лв. с ДДС.

Според прокуратурата обаче конкурсът за допълнителния договор е нагладен. На което от АПИ контрират: "Процедурата по възлагане на обществена поръчка е проведена по най-публичния и прозрачен ред, предвиден в Закона за обществените поръчки – чрез открита процедура. Контрол за законосъобразност на тази процедура е осъществен от Агенцията по обществените поръчки. В окончателния доклад не са констатирани несъответствия със закона" - заявяват от АПИ.

В прессъобщението се изтъква също, че "при процедури от този тип не може да има количествена сметка, определяща точния вид на работите с количества и единични цени за тях. Видовете работи се определят едва след изготвянето на необходимия проект. Всичко това е в съответствие с разпоредбите, както на Закона за устройство на територията, така и на Закона за обществените поръчки, в съответствие с които е проведена и възложена обществената поръчка".

От Агенция „Пътна инфраструктура“ твърдят, че са платени действително изпълнени строителни работи, което е изрично удостоверено от всеки от участниците в строителния процес, като строителен и авторски надзор на обекта, а впоследствие и от представители на възложителя и органите на ДНСК с въвеждането на строежа в експлоатация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки