Почитаме мъченик Симеон, брат Господен по плът


Почитаме мъченик Симеон, брат Господен по плът
27 Април 2017, Четвъртък


Той е вторият епископ на Йерусалим

Автор: Десант

На 27 април почитаме важна личност, свързана с Исус Христос и с неговите последователи – свети Симеон, когото наричали брат Господен, но само  по плът. Той е племенник на свети Йосиф – обручника на Дева Мария. Син е на Клеопа и брат на свети апостол Яков – първия епископ на Йерусалим.

През 63 г. сл. Хр. Яков е убит с камъни от неверниците и християните избрат Симеон да заеме длъжността епископ на Йерусалим.

Но започва войната между юдеите и римляните, за която Исус Христос говорил в храма на Велики вторни и предсказва пагубно бъдеще за града. 

Населението, което оцелява по време на тази война, напуска руините и се установява в Пела. Когато римляните превземат Йерусалим, започват да издирват дали не са останали живи наследници от Давидовия род, защото се страхували да не бъде възстановено царството на юдеите.

Войниците завеждат при градоначалника и свети Симеон. Римлянинът се опитва да го накара да се отрече от вярата си, на която служил толкова дълги години. Но Симеон отказва и бива осъден на страшни мъчения. През 107 г. е разпънат на кръст като Исус Христос, Свети Петър, Свети Андрей  и други мъченици.

Имен ден днес празнуват: Симеон, Симона, Симон, Симеонка, Мони, Монка, Мончо, Моника.В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки