На фестивал в Елин Пелин ще се разменят семена, разсади и фиданки


На фестивал в Елин Пелин ще се разменят семена, разсади и фиданки
Снимки: Фейсбук
27 Април 2017, Четвъртък


Целта е да се запазят старите видове плодове и зеленчуци

Автор: Десант

За пета година във втория уикенд след Великден - от 28 до 30 април, в Елин Пелин ще се проведе станалият вече традиционен Фестивал за свободна размяна на семена, разсади и фиданки.

Организаторите са приготвили изобилие от прекрасни семена на домати, чушки, тикви и нови неща. Всеки от посетителите ще получи семена от циклантера, едно изумително красиво растение, което дава плод, наподобяващ краставица. То се развива прекрасно и в лоши климатични условия. 

Проявата се организира от любители ентусиасти, които работят в 7 основни градини, в които издирват и отглеждат различни видове стари сортове зеленчуци, които са изчезнали от пазара или са заплашени от изчезване.

Целта е да се създаде общество от пазители на стари и ценни сортове и да се получи една независима Банка за семена, в която да се включат хора от цялата страна.

Раздаването на безплатни семена от всички ценни и стари сортове, които са застрашени, се прави с намерението те да бъдат запазени за бъдещите поколения, като така се елиминират интересите на търговци и вносители на хибриди. Това се прави, за да не се окажем накрая в държава, хранеща се от милостта на корпорации, даващи хибриди и ГМО техни маски.

Фестивалът е безплатен и независим. Доброволческа формация "Зеленият отбор" го осъществява без никаква комерсиална цел или идея. Всеки може да вземе пликчета със семена, но организаторите апелират на следващата година да получат обратна връзка какво е станало със семената. Те биха се зарадвали и ако хората идват на проявата, носейки всеки семена и разсади.

За това издание на феста от "Зеленият отбор" са приготвили над 5 хиляди пакета със семена и разсади, надявайки се така да вдъхновят посетителите да станет пазители на определени сортове зеленчук.



Например от множеството видове домати, чиито семена ще се раздават, хората може да използват добитата реколта не само като храна, но и да съхранят техните семена и да ги мултиплицират през годините, за да се запазят те у нас.

Именно това е и крайната цел на мероприятието - България да се превърне в страната с най-голяма мрежа пазители на семената с най-добрата независима Банка за семена.




В категории: Новини , Хубавият двор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пламен Илиев
06.07.2023 08:33:35
0
0
Мн.се вълнувам от семена или разсади на циклантера, хусарска шапка и др.п. п.п.ние в клуб на слепите-Пазарджик получаваме мн. семена и посадъчен м-л, като дарения
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки