За урана във Велинградско се знаело още в края на миналата година


За урана във Велинградско се знаело още в края на миналата година
26 Април 2017, Сряда


От водоснабдителното предприятие не съобщили навреме, защото нямали пари да платят таксите за изследванията на водата

Автор: Десант

Радиологични изследвания, които са показали стойности над нормите за уран и алфа-активност във водоизточници, от които черпят селата Света Петка, Пашови, Юндола, Грашево и Мечо корито, са били направени още през декември миналата година. Но резултатите от тях били получени в РЗИ-Пазарджик едва на 19 април.

Водоснабдителното предприятие на Велинград ВКТВ, което е допуснало това закъснение, ще бъде глобено по Закона за водите, съобщи вчера директорът на Здравната инспекция д-р Фани Петрова на пресконференция, свикана по повод ситуацията, възникнала с водата в регион Велинград.

От ВКТВ обяснили забавянето с това, че нямали финансова възможност да платят таксите за изследванията на водата. Санкцията, която ще плати дружеството за нарушението, въпреки оправданията му, ще е 15 000 лева.

Резултатите от лабораторни анализи в 4 пункта показват завишение на нормата за естествен уран – 0,03 мг/л. Пробите от четири водоизточника са показали между 0,041 и 0,078 мг/л., като две от тях са нестандартни и според нормата, валидна до 2015 година, която е 0,06 мг/л.

Проблемът бе ограсен чак на 21 април, когато здравните инспектори съобщиха за нестандартни резултати по радиологични показатели - естествен уран, от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград: зона – Грашево, махала Мечо корито; зона – Св. Петка, Юндола, Пашово; зона – част от кв. „Чепино” и малка част от кв. „Лъжене” на Велинград.

На доставчика на питейна вода е разпореденода предприеме спешни действия за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки