В Несебър демонтират пластмасовите арки


В Несебър демонтират пластмасовите арки
Снимка: Нова телевизия
25 Април 2017, Вторник


Проверка на Инспектората за опазване на културното наследство установи, че липсва съгласувана с Министерство на културата и одобрена от местната община проектна документация

Автор: Десант

Както вече бе оповестено по повод дострояването на амфитеатъра в Стария град на Несебър с пластмасови арки, регионални инспектори от Югоизточен район към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха проверка на място и по документи.

Както съобщават от културното ведомство, основната задача на инспекторите е била да установят дали в случая са налице нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. Припомняме, че „Старият Несебър” е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

С предписания на културния министър, обнародвани в "Държавен вестник" се изисква всяка дейност по: устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти  и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване,  проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата  инфраструктура в резервата да се извършва след съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство.

При извършената проверка по документи бе установено, че липсва съгласувана с Министерство на културата по реда на ЗКН и одобрена от Община Несебър по реда на ЗУТ, проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение. Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват „Старинен Несебър”.

По време на проверката Община Несебър е предприела действия по демонтирането на горецитираното преместваемо съоръжение, като до приключване на проверката голяма част от него е била премахната. 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки